מאמר: ביטול צוואה בשל השפעה בלתי הוגנת: מה חשוב לדעת?

ביטול צוואה בשל השפעה בלתי הוגנת: מה חשוב לדעת?

החוק מאפשר לכל אדם להוריש את רכושו כרצונו, אך יש מקרים בהם צוואה נפסלת בשל השפעה בלתי הוגנת מצד אדם אחר,
כגון בן משפחה קרוב. השפעה בלתי הוגנת מתקיימת כאשר מצבו של המצווה מנוצל כדי להשפיע עליו לערוך צוואה שאינה מבטאת את רצונו החופשי.

בכדי לקבל התנגדות לצוואה בעילה של השפעה בלתי הוגנת על בית המשפט להתחקות אחר פעולות או נסיבות המלמדות על התקיימות מבחני העזר (שאינם מהווים רשימה סגורה),
לאגוד אותם יחד בכדי לאמוד את משקלם המצטבר ולקבוע, אם אכן הופעלה השפעה באופן שהוביל לכך שהרצון של המנוח התגבש בהסתמך על אותה השפעה שאינה ראויה.

 

  1. בענין מרום נדרש בית המשפט לשאלה כיצד ועל יסוד מה עשוי בית המשפט לקבוע שהמצווה היה תלוי בנהנה וכי התלות היא בעוצמה להקמת חזקה בדבר קיומה של השפעה שאינה הוגנת.

 

מתי צוואה עשויה להתבטל עקב קיומה של חזקה להשפעה בלתי הוגנת של הנהנה במצווה?

נקבעו מספר מבחנים עיקריים כדלקמן:

(1) תלות ועצמאות – יש לבחון את מידת עצמאותו של המצווה, כאשר ככל שהמצווה עצמאי יותר תתחזק הנטיה לשלול קיום של תלות של המצווה בנהנה.

 (2) תלות וסיוע – אם הקשר בין הנהנה והמצווה התבסס על מתן סיוע שהמצווה נזקק לו. יש חשיבות מיוחדת לשאלה האם הנהנה הוא היחיד שסייע למצווה בכל צרכיו.

(3) קשרי המצווה עם אחרים – כאשר מתברר כי המצווה היה מנותק מאנשים אחרים או שקשריו עם אנשים אחרים היו מועטים ונדירים, תתחזק ההנחה שהמצווה היה תלוי בנהנה.

(4) מבחן נסיבות עריכת הצוואה – אפשר שמעורבות הנהנה לא תגיע עד כדי לקיחת חלק בעריכת הצוואה אך תהווה ראיה לכאורה להשפעה בלתי הוגנת על המצווה או שיקול רלבנטי להקמת חזקה בדבר קיומה של השפעה כזאת עליו.

ישנם מבחני עזר נוספים כגון מבחן הנישול, מבחן השימוש לרעה בתלות, מבחן ההשפעה המותרת ומבחן הגיונה של הצוואה. ואין הם מהווים רשימה סגורה.

דוגמה מהפסיקה שהייתה לאחרונה

במקרה שנדון לאחרונה בבית המשפט לענייני משפחה, פסק הדין עוסק במחלוקת לגבי תוקף צוואה שנערכה על ידי המנוח, כשנתיים וחצי לפני פטירתו. בצוואה זו הוריש המנוח את רוב רכושו לשתיים מבנותיו, בעוד שלוש בנותיו האחרות ואשתו נושלו ממנה. המתנגדות טענו כי הצוואה נערכה תחת השפעה בלתי הוגנת וכי המנוח לא היה כשיר לערוך אותה בשל מצבו הבריאותי והנפשי.

עיקרי פסק הדין:

  1. כשירות המנוח לעריכת צוואה: בית המשפט קבע שהמנוח היה כשיר לערוך את הצוואה מבחינת הבנתו את מהות הצוואה, את היקף רכושו ואת תוצאות הצוואה על יורשיו. עדויות רפואיות שהוגשו הראו כי המנוח היה צלול מבחינה קוגניטיבית, וכי מצבו הנפשי לא פגע ביכולתו להבחין בטיבה של הצוואה.
  2. השפעה בלתי הוגנת:

בית המשפט שוכנע כי התקיימה השפעה בלתי הוגנת על המנוח על ידי הנהנות על פי הצוואה, שניצלו את מצבו הרפואי הירוד, תלותו בהן, ובידודו משאר בני המשפחה.

בית המשפט קבע כי הוכח, שמצבו הרפואי של המנוח היה קשה, הוא היה סיעודי ונזקק לסיוע במרבית התפקודים, הוא שהה מחוץ לביתו משך תקופה ממושכת, תלוי באופן מלא בזולת, קפדן, נוטה לרגזנות וסובל מחוסר נוחות תמידי (ריקבון בשיניים). וכי בשלב כלשהו רגז על רעייתו ובנותיו האחרות ומאותו הרגע סמך רק על לאה, שסברה שנעשה למנוח עוול מבחינת השימוש בכספו וכי בנקודה מסוימת המנוח השתכנע שכספו נגנב / נעשה בו שימוש שלא על דעתו, על ידי רעייתו.

בית המשפט קבע כי מאותו מועד לאה היתה מעורבת באופן אינטנסיבי בענייניו של המנוח, פעלה מטעמו מול המסגרת בה שהה, ביצעה פעולות בחשבון הבנק שלו, הפנתה אותו לעו"ד שייצג אותה, לקחה אותו (בליווי עו"ד) לביתו בכדי לחפש את הכסף הגנוב (לכאורה) והיתה מעורבת במניעת ביקורים של יתר בני המשפחה באופן שהוביל לבידודו של המנוח מיתר בנותיו ורעייתו. וכי בסמיכות לאירועים אלה, חתם המנוח על צוואה המדירה את יתר בנות המשפחה ומצווה את רכושו ללאה ורחלה בלבד, כאשר לאה הסיעה את המנוח למקום עריכת הצוואה, הסיעה אותו למשרדי הרשם, שילמה את האגרה וכן מימנה את חוות הדעת הפסיכיאטרית שניתנה טרם עריכת הצוואה.

כמו כן, בסמיכות זמנים פעלה לאה להעביר את המנוח לבית אבות אחר, מנעה את הביקורים של בנות המשפחה שם (לרבות איום בהזמנת משטרה) ולא מסרה מידע רפואי משמעותי אודות המנוח לבנות המשפחה האחרות (לרבות מידע על אשפוז).

כן קבע בית הדין כי אותן נהנות על פי הצוואה ביצעו פעולות בחשבון הבנק של המנוח, כי נמשכו כספים במזומן בהיקף גבוה (שעה שהמנוח אדם קפדן וחסכן במיוחד ושעה שהוא מוטרד ממצב שיניו וסבור שאין לו יכולת כלכלית לטיפול שיניים) ובוצעו העברות כספיות של סכומים משמעותיים לחשבון הבנק של לאה (כאשר הסכומים לא תואמים את ההוצאות של המנוח, לכאורה, והן בנוסף לתשלום שבוצע לעו"ד נדב מתוך חשבון הבנק של המנוח ולא בסכום ששולם לפסיכיאטר).

וכי בשעה שהמנוח כבר לא היה מודע למצב הדברים וסבל מדמנציה בשלב מתקדם פעלה לאה מטעמו וביקשה להוביל הליך משפטי עבורו כנגד בני המשפחה האחרים.

צוואה היא מסמך חשוב שמבטא את רצונו של האדם לגבי חלוקת רכושו לאחר מותו. אך כאשר ישנה טענה להשפעה בלתי הוגנת, ניתן לבחון את נסיבות עריכת הצוואה ולהגיש התנגדות מתאימה. חשוב להכיר את הכללים ואת זכויותיכם, כדי להבטיח שרצונכם יכובד.

אם אתם זקוקים לייעוץ או למידע נוסף בנוגע לצוואות וירושות, אנו כאן לעזור לכם.

דילוג לתוכן